Carregant...
 

LliureX GDrive_va

Versions
-LliureX 16

 

1. Introducció

 

Els serveis d'emmagatzematge en el núvol és una de les eines més utilitzades per a tindre a mà els fitxers que utilitzem més sovint. Hi ha moltes opcions per a fer-ho: Dropbox, Mega, Box, Google Drive, etc. Un dels més utilitzats és el Google Drive; és per això, que l'equip de LliureX ha desenvolupat una eina que sincronitza, munta i, en general, facilita l'accés als nostres fitxers que es troben al Google Drive.

El LliureX Drive es munta com una carpeta amb els fitxers que tenim al Google Drive, per la qual cosa no suposarà una càrrega extra per als discos durs de /net ni augmentarà l'ús d'amplada de banda de la xarxa del centre.

 

2. Inici

 

Per a iniciar el LliureX Drive per primera vegada, anem a Inici>Administració de LliureX>Zero Center, centre de control de LliureX i polsem sobre la icona de LliureX Drive.

 
1 Gdrive Va
 

I ens apareixerà la finestra següent:


  2 Gdrive Va

 
També és possible accedir a l'aplicació des de Menú>Internet.

 
01 GDriveF Menu Va ES  --> {HTML}


Per a poder sincronitzar el nostre compte, el primer que hem de fer és crear un perfil nou. Per a això, polsem sobre el botó de Perfil nou, i ens apareixerà una finestra en què hem d'introduir les nostres dades de Google.

 
3 Gdrive Va

 

El compte sols estarà disponible per al usuari que crea el perfil. Els altres usuaris que entren al mateix ordinador hauran de crear els seus propis comptes.

És NECESSARI crear una carpeta en la qual es muntarà la carpeta (per exemple google_drive), també podem decidir que es munte a l'inici de la nostra sessió. Llavors fem clic a D'acord i començarà la sincronització amb Google.

 Atenció

La carpeta on es munte el Google Drive ha d'estar buida, si no, ens donarà un error. La carpeta que ens dóna per defecte és la del nostre "home". Si tractem de muntar el disc en aquesta carpeta donarà un error.

 

4 Gdrive Va
 


Llavors s'obrirà la finestra del navegador, i haurem d'autoritzar l'aplicació perquè puga llegir els continguts del Google Drive:

 
5 Gdrive Va

 

Polsem sobre el nostre compte i després sobre Permet.

 
6 Gdrive Va

 

Ens apareixerà el missatge següent en la pàgina web. Llavors ja tindrem sincronitzat el nostre compte de Google amb l'ordinador:

 
8 Gdrive

 

Si anem ara al LliureX Drive podem veure el nostre compte sincronitzat.


8 Gdrive Va


 

3. Consideracions

 

La carpeta muntada ens apareixerà com una icona que mostra que està muntada:

  
10 Gdrive

 

També es crearà un accés directe en el navegador de fitxers:

 
9 Gdrive Va

 

Si accedim a la carpeta, podrem veure els fitxers que tenim al Google Drive. Els documents de Google Documents ens apareixeran amb una icona en una cantonada de la manera següent:

 
11 Gdrive

 

Si fem doble clic sobre els documents s'obrirà el navegador en la pàgina de Google Documents amb el fitxer carregat.

En la barra de notificacions ens apareixerà una icona del LliureX GDrive. Si hi fem clic damunt ens apareixerà un menú en què podrem veure l'estat del nostre compte. Tenim les opcions següents:

Opció Descripció
Obri la carpeta Amb aquesta opció, obrim la carpeta en què està muntat el Google Drive.
Esborra la memòria cau Aquesta opció és molt important, ja que, en algunes ocasions, sobretot si treballem de manera conjunta, ens podem trobar que alguns fitxers no ens apareixen en la carpeta, si esborrem la memòria cau els veurem a l'instant.
Obri el LliureX GDrive S'obri l'aplicació del LliureX Drive.

 

Gdrive 2 Va



Cal tindre en compte que el Google Drive permet una sèrie d'opcions que poden fer que ens apareguen carpetes o fitxers estranys. Per la qual cosa és recomanable no esborrar cap carpeta ni fitxer si no sabem exactament de què es tracta.

Un clar exemple d'això són les carpetes o els fitxers que tenen compartits amb nosaltres. Aquests no ens apareixeran com a tal en la nostra carpeta sinó que apareixen dins d'una carpeta oculta anomenada ".shared". Si hi accedim, tardarà una estona en sincronitzar tots els fitxers que tenen compartits amb nosaltres.

Si volem que ens apareguen directament en la carpeta principal, simplement els hi podem copiar, també podem fer-ho des del Google Drive, copiant-nos els fitxers al nostre Drive. Això sí, si esteu fent treball col·laboratiu ja no se sincronitzaran els canvis.


11 Gdrive Va

 

 

4. Especificació de la carpeta que s'ha de sincronitzar



Si tenim organitzat en carpetes el contingut del compte del Google Drive, podem indicar quina carpeta de les existents volem sincronitzar, de manera que en la carpeta muntada únicament es mostren els fitxers i subcarpetes de la carpeta del Google Drive especificada.

Per a especificar la carpeta que s'ha de sincronitzar, en primer lloc, accedim al LliureX Drive i editem el perfil per al qual volem especificar la carpeta.

 
02 GDriveF Editar Va ES  



Una vegada dins del formulari d'edició, activem l'opció Sincronitza una carpeta específica del Gdrive

 
03 GDriveF Activar Va ES  



En activar l'opció, s'executarà un procés de cerca de les carpetes existents en el compte del Google Drive que estem editant.

 
04 GDriveF Buscando Va ES  

 

 Atenció

El procés de cerca de las carpetes existents en el compte de Google Drive que està en edició pot tardar una estona, en funció del volum d'informació existent en el compte. Si no hi ha carpetes en el compte es mostrarà un missatge d'error per a informar d'aquesta situació.

 

Finalitzat el procés de cerca, es mostrarà una llista de les carpetes existents en el compte, de la qual podrem seleccionar la carpeta el contingut de la qual volem sincronitzar.

 
05 GDriveF Carpetas Va ES  



Una vegada seleccionem la carpeta, polsem Aplica.

 
06 GDriveF Seleccion Va ES  



Quan polsem el botó D'acord es guardaran i aplicaran els canvis i se sincronitzarà el contingut de la carpeta en el punt de muntatge.

 
07 GDriveF Aplicar Va ES  



Una vegada s'apliquen els canvis només cal tancar el formulari d'edició.


08 GDriveF Cerrar Va ES  



Per a canviar la carpeta el contingut de la qual tenim sincronitzat, simplement hem d'editar el perfil corresponent i, una vegada dins del formulari d'edició, polsar el botó Edita per a accedir a la llista de carpetes del perfil. De la mateixa manera, si volem tornar a sincronitzar tot el contingut del compte del Google Drive, únicament cal desactivar l'opció Sincronitza una carpeta específica del Gdrive.

 

 Atenció

Si per qualsevol motiu necessitem eliminar la carpeta del compte del Google Drive el contingut de la qual tenim sincronitzat, es recomana en primer lloc editar el perfil associat per a desactivar l'opció de sincronitzar una carpeta específica del Gdrive o bé canviar la carpeta que s'ha de sincronitzar. Una vegada fet això, ja es podria eliminar la carpeta. En cas contrari es poden produir errors en la sincronització del contingut o en el muntatge del perfil.